Nieuws

Bindweefsel: De oplossing voor veel klachten?

10 / 12 / 2019

Bindweefsel: De oplossing voor veel klachten?

Een effectieve therapievorm bij pijn en bewegingsbeperking!

Een effectieve therapievorm die we bij ‘ZEE in beweging’ toepassen is de behandeling van bindweefsel (ook wel fascia genoemd). Uit ervaring weten we dat deze behandelvorm erg effectief is. Het wetenschappelijk bewijs wordt steeds groter met betrekking tot de invloed van bindweefsel op ons bewegend functioneren en ons pijnmechanisme.

Bij fysieke klachten is in de westerse medische wereld lange tijd gekeken naar behandelmethodes gericht op structuren als botten, pezen en spieren. Door het effectief en zorgvuldig behandelen van fascia/bindweefsel ontstaan nieuwe mogelijkheden om klachten te beïnvloeden.

Wat is bindweefsel/fascia?

Bindweefsel of fascia is een 3D-structuur die door ons hele lichaam loopt. (zie figuur 1) Als een gel-achtig web is het aanwezig onder de huid maar ook rondom al onze organen, zenuwvezels en spieren.  De structuur heeft een bindende factor en een sterk elastisch vermogen.

Je kan het zien als een wetsuit, zo’n pak wat je bij duiken of surfen draagt. Net als een wetsuit bestaat ons bindweefsel uit één geheel en verbind het het hele lichaam met elkaar.

Figuur 1: Web-structuur bindweefsel

Functie van bindweefsel?

Bindweefsel heeft vele functies, zo is het van invloed op onze stofwisseling, beschermt het tegen druk van buitenaf en zorgt het voor krachtenoverdracht in ons lichaam. Maar misschien wel de meest  belangrijke functie: Het soepel laten bewegen van spieren en zenuwen. Ons “wetsuit” biedt het lichaam steun en stabiliteit. Daarnaast zit het bindweefsel vol met zenuwen, dit betekent dat het ook een belangrijke rol speelt bij het ervaren van pijnklachten.

De bron van veel klachten?

De bron van pijnklachten of bewegingsbeperking is relatief vaak te vinden in het bindweefsel! Repeterende bewegingen, inactiviteit, te hoge belasting of stress hebben een negatieve invloed op de beweeglijkheid van de fascia. Er ontstaan ‘verklevingen’ en de elasticiteit neemt af, de pijnsensoren worden hierdoor overprikkeld, wat resulteert in pijnklachten en een verminderde beweeglijkheid. Zowel bij acute als bij chronische klachten blijkt het bindweefsel een grote rol te spelen.

Behandelen?

Gelukkig kan je de verhoogde spanning of verklevingen in bindweefsel beïnvloeden. Er zijn verschillende technieken in te zetten die ervoor zorgen dat het bindweefsel weer soepel kan bewegen en er een afname van pijn ontstaat. Het behandelen van de bindweefselspanning kan helpen bij een grote diversiteit een klachten. Denk hierbij aan: Rugklachten, arm-schouderklachten, heup- en knieklachten. Maar het is ook effectief bij klachten als: verminderde energie, duizeligheid, hoofdpijn.

Wat kan je zelf al doen? Er zijn een aantal dingen die kunnen bijdragen aan gezond en soepel bewegend bindweefsel. Denk aan: Goede nachtrust, weinig stress, rustig bewegen en genoeg water drinken!

Dus ervaar je pijnklachten of een bewegingsbeperking? Denk eens aan je bindweefsel!

Wil je meer weten over professionele fysiotherapie in Amersfoort? Wil je een vakkundige fysiotherapeut in Hoogland, Vathorst of Nieuwland inschakelen voor jouw bindweefsel? Neem vrijblijvend contact op!

0

Op al onze diensten zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Kom eens langs

Ruimtevaart 54
3824 MX, Amersfoort
Routebeschrijving

Ruimtevaart 22/24
3824 MX, Amersfoort
(4de etage Van der Valk Vitaal)
Routebeschrijving
085 06 07 012

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen.